Nieuws - 16 september 2019

Nederlanders eten te weinig voedsel met vitamine A

De overheid houdt met de Voedselconsumptiepeiling voortdurend in de gaten wat wij als Nederlanders gemiddeld eten en volgt het eetgedrag van een representatieve groep mensen. Uit het laatste rapport (periode 2012-2016[i]) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnenkrijgt via de voeding. Nu wil de overheid graag weten of de lage vitamine A inname ook leidt tot gezondheidsklachten[ii]. En of er in de toekomst maatregelen genomen moeten worden om de inname van vitamine A te verhogen.

Dit roept vast ook vragen bij jou op. Hoeveel vitamine A zit er in jouw eten en is dat wel voldoende? Waar is deze vitamine belangrijk voor? En hoe kan je een tekort aan vitamine A herkennen?

Vitamine A belangrijk voor de gezondheid

Vitamine A is nodig voor je ogen, voor de opbouw van je huid en voor de opname van ijzer. Ook speelt de vitamine een belangrijke rol in je immuunsysteem, dat nodig is voor een goede weerstand.

Vitamine A in voeding

In dierlijke voedingsmiddelen als (orgaan)vlees, eieren, boter en vis zit vitamine A. In groente als worteltjes en donkere bladgroente komen carotenoïden (provitamine A) voor die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Met 1 ei krijg je ongeveer 130 microgram vitamine A binnen en met 100 gram gekookte wortel (2 opscheplepels) ongeveer 850 microgram vitamine A.[iii]

Hoeveel vitamine A heb ik nodig?

Leeftijd

Vitamine A (RAE*) (microgram/dag)

6 – 11 maanden

300

1 – 2 jaar

300

2 – 5 jaar

350

6 – 9 jaar

400

10 – 13 jaar

600

14 – 17 jaar

♂ 900 ♀ 700

18 jaar en ouder

♂ 800 ♀ 680

Zwangere vrouwen

800

Vrouwen die borstvoeding geven

1100

Bron: [iv]

* RAE= Retinol-activiteit equivalenten

Aanvulling op je voeding

Mocht je vermoeden dat je met voeding te weinig vitamine A binnenkrijgt, dan kun je proberen je voeding aan te passen. Als aanvulling op je voeding kun je voedingssupplementen met vitamine A gebruiken. In multivitaminen en preparaten voor de weerstand zit vaak ook vitamine A. Wees wel voorzichtig bij zwangerschap, want te veel vitamine A (meer dan 3.000 microgram) kan schadelijk zijn voor het kindje. In Nederland kennen we een wettelijk maximum voor vitamine A van 1.200 microgram per dagdosering.

Een tekort aan vitamine A

Als je een langere tijd weinig voedsel met vitamine A eet, dan kan een tekort aan vitamine A in je lichaam ontstaan. Een vitamine A tekort kan leiden tot huidproblemen, dof haar en een verminderde weerstand waardoor je sneller ziek wordt. Een langdurig tekort aan vitamine A kan erg schadelijk voor je ogen zijn. In erge gevallen kan het leiden tot nachtblindheid of zelfs volledige blindheid. In ontwikkelingslanden komt een vitamine A tekort veel voor, het is daar de belangrijkste oorzaak van blindheid bij kinderen.


Bronnen:

[i] https://www.wateetnederland.nl/

[ii] https://ntvd.media/nieuws/onderzoek-naar-lage-vitamine-a-inname-in-nederland/

[iii] NEVO-online. Vitamin A in de vorm van retinol-activiteit equivalenten. https://nevo-online.rivm.nl/

[iv] Gezondheidsraad 2018 voor volwassenen 18 jaar en ouder. Gezondheidsraad 2014 voor overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.