Nieuws - 17 september 2014

Dosering kindervitamines is onduidelijk

In het artikel ‘Potje gezond’ in september 2014 vergelijkt de Consumentenbond doseringen in multivitamines voor kinderen. Brancheorganisatie NPN is het met de Consumentenbond eens dat de weergave van de hoeveelheid vitamines en mineralen op een kinderproduct duidelijker kan. Maar dat in het artikel de veiligheid van producten in twijfel getrokken wordt is ongegrond, vindt NPN.

Verwarring over etiket

Op dit moment staat op etiketten van kindersupplementen de Referentie-inname (RI). De RI is een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Dat is verwarrend, zo stelt de Consumentenbond. NPN kan zich die verwarring goed voorstellen. De wet stelt dit verplicht, maar het zou voor ouders duidelijker zijn wanneer op producten voor kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor kinderen zou staan. Deze is vaak een lager dan de hoeveelheid voor volwassenen.

Zorgen over veiligheid ongegrond

Verwarring kan ook ontstaan doordat de Consumentenbond ten onrechte suggereert dat aan de gebruikte doseringen in deze kinderproducten risico’s verbonden kunnen zijn. Dat is niet waar. Voedingssupplementen die op de markt zijn, zijn veilig, ook bij langdurig gebruik. Zij overschrijden niet de wetenschappelijk vastgestelde veilige bovengrens specifiek voor kinderen. Ter illustratie: de onderzochte producten bevatten maximaal 600 microgram vitamine A, dat is 55-75% van de bovengrens voor deze leeftijdsgroep^.

Marge tussen aanbevolen hoeveelheid en veilige hoeveelheid

NPN vindt het kwalijk dat de Consumentenbond consumenten onnodig angst aanjaagt door dit in twijfel te trekken. Door een kop als ‘vergiftiging’ en te praten over schadelijke effecten, die zich in de praktijk niet voordoen wordt een verkeerd beeld gegeven. Er is niet duidelijk uitgelegd dat er voor veel vitamines en mineralen een ruime marge zit tussen de ADH en de veilige bovengrens. Dat is het niveau waarbij is aangetoond dat er bij langdurig gebruik geen nadelige effecten optreden. Er wordt gesproken over schadelijke effecten van foliumzuur, terwijl de producten die als voorbeeld worden aangehaald de vastgestelde veilige bovengrens helemaal niet overschrijden.

Supplement zinvolle aanvulling

Kinderen kun je met een gerust hart een multivitamine geven. Die aanvulling is ook helemaal zo gek nog niet, zeker niet voor slechte eters. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM^^ blijkt dat bij jonge kinderen een lage inname voorkomt van vitamine D, foliumzuur en ijzer. NPN vindt het kwalijk dat het artikel zo de nadruk legt op vergezochte risico’s, terwijl met extra vitamines en mineralen nog veel gezondheidswinst te behalen valt, ook bij kinderen.

^ voor kinderen 1-3 jaar 75% en voor kinderen van 4-6 jaar 55%
^^ Ocke MC, van Rossum CTM et al. (2008) Dutch National Food Consumption Survey Young Children 2005/2006